Blog

ВИДЕОЗАСНЕМАНЕ ИЛИ ЗАЩО Е ВАЖНО СВАТБЕНОТО ВИДЕО?

През изминалите двадесет години се занимавам с видеозаснемане на сватби и не веднъж съм срещал младоженци, които оставят видеото на края на списъка от задачи свързани със сватбата. Чувал съм репликата, „предпочитаме да наемем добър фотограф, който да направи чудесни снимки и няма смисъл от видео" или "приятелите с телефоните ще свършат тази работа". С това изобщо не искам да омаловажа труда на фотографа и моля за разбиране, че всичко е важно в сватбеният ден.
Разбира се имате право на избор, но като отмине сватбата и почнете да разглеждате снимките ще съжалявате искрено, че не сте наели оператор.
Причините са няколко:
Първо снимките нямат звук.
Представете си кадър от речта на кума, била е толкова прочувствена и мила, че вие със сълзи на очи сте пропуснали половината от нея.
Или прекрасната песен, която избрахме за нашият първи сватбен танц и страхотната хореография, която направихме за нея, те гостите я видяха, ами ние?
Напоследък младоженците изричат обещания или клетви в ритуалната зала, примерно „Аз, Тихомир вземам теб Преслава за моя съпруга  … и т.н.”.
Тези скъпоценни моменти в този ден минават мимолетно и неусетно и повечето младоженци са така завладени от емоции, че дори на следващият ден няма да си спомняте съществени детайли от сватбата си.
Оператора ще заснеме и много други ситуации и места , на които вие няма как да бъдете и да ги видите.
Подготовката на булката, съответно на младоженеца.
Украсата и как е изглеждала залата преди гостите да се настанят удобно и преди салатите и бутилките да се появят по масите.
Дори по време на вечерята и танците вие няма как да сте навсякъде и да проследите всичко онова, което се случва и на което ще се радвате после.

Въобще как стои на дневен ред въпроса да има ли видео?

Решили сте да вдигате сватба, браво! Честито! Започва една голяма подготовка. Естествено месеци наред избирате и после купувате най-най-прекрасната рокля, после внимателно подбирате аксесоарите, костюма на младоженеца, най-страхотният ресторант, най-приказната украса, най-красивата църква, най-добрите фризьори, гримьори, правите пробни прически. Преслушвате поне десет DJ-я, за да сте сигурни, че партито ще е на “max” … и в крайна сметка след  месеци подготовка на този най-важен ден за вас, който в крайна сметка ще се състои в рамките на 10-12 часа, но всъщност ще отлети като миг, искате да ми кажете, че не искате после да го гледате на видео и отново и отново, за да се връщате към всеки скъпоценен момент, всеки мил поглед на половинката си, докато ви поставя халката или ви целува по време на първият ви сватбен танц. Или пък онези незабравими ретро хитове на родителите ви, които са вдигнали всички гости на крака, хвърлянето на сватбеният букет (или коя ще е следващата булка), разрязването на тортата, пожеланията на гостите, комичните моменти уловени от оператора и други такива все важни неща.

Затова отговора на въпроса по-горе естествено, че е абсолютно и категорично „ДА”.
Трябва ви видеооператор и то добър!

Как да изберем най-подходящият за нашата сватба?

На първо време решете какъв бюджет бихте отделили.
Естествено колкото повече-толкова повече и все пак в рамките на възможностите си
От много отдавна не се снима на касетки “VHS”. Вече дори и DVD-то е морално остаряло и добрите оператори в момента снимат с пълноформатни камери, и визията на филма няма нищо общо с онова, което сте гледали на видеото примерно от абитуриентския си бал. Ако искате поне за ден да се почувствате като филмова звезда, само грима и прическата няма да помогнат.
След като сте определили бюджета е важно да помислите какъв искате да бъде стилът на филма. Изберете оператора който най ви допада. Контактувайте лично.
Разучете различните ценови пакети и какво включват като краен продукт. Добре би било освен клипове да изгледате цял сватбен филм, независимо, че отнема време, защото така ще имате ясна представа за цялата работата на съответния оператор.
В много от филмите освен камерите се използват различни допълнителни устройства, като  дрон, кран, гимбъл, слайдер, външни аудио рекордери, различна микрофонна техника, подходящо осветление и куп други аксесоари. Всичко това се обслужва от хора и затова сериозните продукции не стават само с един оператор и една камера. Тук идва нуждата от двама, че и трима оператори и асистент, с което ще се постигнат в един и същи момент различни гледни точки и кинематографични ефекти с които крайният продукт да е уникален.

Няколко думи и за добрия звук.
Качественият филм не представлява само перфектна картина. Също толкова важно е и звукът да бъде перфектен. За съжаление това няма как да стане с вграденият микрофон на камерата. Освен полезните звуци микрофона  улавя и останалите нежелани такива. Най добре е да се използват по специални външни микрофони, които според различните ситуации пресъздават нормална звукова картина без изкривявания, странични шумове, пукания  като игнорират вредните съставки на звука. Може да се използват и външни аудио рекордери, които записват със студийно качество и по този начин в съчетанието с насочени микрофони, безжични системи и извличане на звук от апаратурата на озвучитела на празника (DJ, оркестър), може да бъде постигнат и перфектният звук.

Колко да бъде дълъг … филма?

След като вече сте определили бюджета , стила на заснемане, броя камери, оператори и всички необходими допълнителни устройства е важно да определите и времетраенето на готовия филм, което също е определящо за крайната цена. Вслушайте се в съвета на оператора и помислете, че 3 часа готов филм е прекалено много време за днешният динамичен начин на живот, но от друга страна половин час е прекалено малко за да се пресъздадат всички емблематични моменти от този ден, така, че истината е по средата.

Добре, ще мине сватбеният ден и започва „голямото чакане”.

Както при фотографията така и при видеото сериозната работа започва след като е приключила сватбата. При монтажа на видеото се изисква в пъти повече време за обработка и монтаж от колкото при снимките, за да може от тези 10-12 часа сватбен ден  да се сглоби филм, който да пресъздаде всичко, което се е случило и да стане той уникален за да го гледате отново и отново.
Трябва да се подбере подходящата музика, която да пасва на клиповете, филма и на вас самите, да се подредят  кадрите, да се обработи звука, да се пипнат цветовете. Ако има материал от няколко камери работата се умножава в пъти за синхронизиране и монтаж от различните гледни точки.
Заредете се с  търпение и не бързайте да ви дадат филма след седмица, защото  няма да сте доволни от резултата.
Нормалното време за обработка и монтаж е около 50-60, в редки случаи 90 работни дни според натовареността на сезона.

Ако подготвяте сватба „като в приказките” осигурете човека, който да я увековечи, за да можете да я споделите с вашите деца и внуци. Това е инвестиция, за която мога със сигурност да ви кажа, че няма да съжалявате!

Петър Петров
videopetrov.com